Gențiana galbenă este o plantă din genul Gentiana, familia Gentianaceae. În medicină se folosesc coaja și rădăcinile de gențiană. Componenta principală a gențianei galbene sunt compuși amari. Gentiopicrina domină cantitativ, ponderea acesteia fiind de 2-3% din compusul amar total, dar amarogentina (care este de aproximativ 0,05%) depășește amărăciunea genopicricinei de 5.000 de ori, ceea ce determină valoarea compusului.
În antichitate, gențiana a fost folosită pentru a reduce temperatura în tratamentul ciumei. Gențiana s-a dovedit a fi eficientă în tratamentul modern al răcelii, în special în inflamația acută și cronică a sinusurilor paranazale, datorită proprietăților sale de lichefiere a secrețiilor vâscoase.
Inflorescențele de Ciuboțica-cucului sunt bogate în flavonoizi. Datorită lor, precum și a carotenoidelor din componența lor, florile de primula veris au culoarea galbenă. Primina este principalul alergen care este responsabil pentru „alergia la Ciuboțica-cucului”. Materia primă utilizată pentru producerea Sinupret® este testată la conținutul de primină. La producerea fitopreparatului este folosită numai materia primă fără conținut de primină, pentru a reduce riscul alerigiilor. Astăzi, florile și rizomii uscați de primulă sunt folosiți în medicină în tratamentul bolilor tractului respirator superior și inferior, în special, în combaterea inflamației sinusurilor paranazale și în răceli, precum și în bronșită acută și cronică. Substanțele active obținute din florile de Ciuboțica-cucului (inclusiv caliciul) au efect secretolitic, proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene.
Frunzele de măcriș sunt folosite în scopuri medicinale. Împreună cu măcrișul comun (Rumex acetosa L.), se folosesc frunzele uscate și părțile superioare ale tulpinii steviei crețe (Rumex crispus L.). Măcrișul conține flavonoide și derivați ai acidului hidroxicinamic, cum ar fi acidul galic și derivați ai acidului ferulic, care au proprietăți antiinflamatorii, antimicrobiene și antioxidante. Măcrisul este folosit în tratamentul bolilor inflamatorii ale căilor respiratorii superioare și a bolilor de piele încă din Evul Mediu și a fost considerat un remediu eficient împotriva scorbutului datorită conținutului său ridicat de vitamina C. În plus, efectul măcrișului asupra sistemului circulator este cunoscut: purifică sângele și are efect antihemoragic. Măcrișul este utilizat în mod activ în fitoterapia modernă pentru tratamentul bolilor inflamatorii ale tractului respirator. Compușii foarte eficienți care se obțin din frunzele uscate și din părțile superioare ale tulpinii de măcriș posedă efecte secretolitice, antiinflamatorii și antibacteriene și au, de asemenea, un efect benefic asupra protecției imune.
Цветы бузины – используют в лечебных целях. Важнейшим биологически активным веществом в составе цветков (более 1%) являются флавоноиды, преимущественно рутин. Целебные свойства бузины были упомянуты ещё в глубокой древности. Цветки бузины используются в народной медицине как потогонное и противосудорожное средство. Также настои и припарки помогают против отёков и воспалений. В современной фитотерапии цветки бузины используют для разжижения мокроты, в основном при простуде и острых воспалительных заболеваниях верхних дыхательных путей. Они также используются в качестве потогонного средства при простуде с лихорадкой и гриппоподобных инфекциях.
Verbena officinalis este o plantă erbacee din familia verbenelor (Verbenaceae). Principalele substanțe biologic active ale verbenei includ glicozide iridoide (de exemplu verbenalină), flavonoide, derivați ai acizilor hidroxicinamici, compuși amari și ulei esențial. Timp de secole, verbena a fost considerată una dintre cele mai versatile plante medicinale. În medicina populară, a fost folosit ca expectorant, pentru tratarea bronșitei cronice, împotriva edemelor, febrei și durerilor neurologice. În fitomedicina modernă sunt folosite proprietățile secretolitice și antivirale a verbenei. În plus, ea are un efect benefic asupra imunității organismului.