
Boli ale cavității nazale și ale sinusurilor paranazale
PATOLOGIILE SINUSURILOR PARANAZALE
Patologiile nasului și sinusurilor paranazale pot fi cauzate de diferiți factori. Printre aceștea se numără caracteristicile individuale de structură a acestui organ, leziunile, bolile infecțioase, neoplasmele.
Anomaliile congenitale ale nasului.
Anomaliile congenitale ale nasului se întâlnesc mult mai fregvent decât ne putem imagina Multe persoane au septul nazal ușor înclinat, ceea ce este o variantă a normei și nu conduce la îmbolnăvire. Dar, uneori, există deformări mai grave care împiedică funcționarea normală a nasului. Curbura nazala, ingustarea pasajelor nazale, fistula si alte anomalii pot duce la boli cronice nazale. În astfel de cazuri, este indicat tratamentul chirurgical.
Leziuni traumatice la nivelul nasului nu sunt des întâlnite. Ele pot fi închise, deschise și combinate, cu deplasare și fără deplasarea fragmentelor osoase, cu deformare și fără deformarea părților exterioare ale nasului. Chiar dacă oasele nu au fost deteriorate, o leziune nazală duce întotdeauna la edem, care uneori se finisează cu un hematom al septului nazal.
Patologii infecțioase (virale, bacteriene, fungice) ale nasului.
Acest grup de patologii ale nasului și sinusurilor paranazale este cel mai frecvent întâlnit. Aceasta include rinita, sinuzita (frontita, etmoidita, sfenoidita), polipoza si multe alte afectiuni.
Simptomele și tratamentul afecțiunilor nazale și sinusurilor paranazale:
Rinita.
Popular cunoscut sub numele de răceală - este o inflamație a mucoasei nazale.
Cauzele dezvoltării - multe rinite pot fi cauzate de diferiți microbi și viruși sau reacții alergice. Uneori, rinita – este o consecință a prezenței adenoizilor. Dacă nu este tratată, aceasta poate deveni cronică și va fi mult mai dificil de tratat. Principalele simptome ale rinitei sunt strănutul, lăcrimarea, eliminări din nas (apoase sau mucoase), congestia nazală. În rinita cronică, există o diminuare a mirosului și edem persistent a mucoasei nazale. În rinită, se indică lavaj nazal cu soluții saline, remedii vasoconstrictoare pentru congestie nazală (dar nu mai mult de 3-5 zile) și, bineînțeles, Sinupret®.
Sinuzita.
Inflamație a sinusurilor paranazale cauzată de o infecție sau de o reacție alergică. Simptomele acestei patologii sunt congestia nazală, durerea de cap, febra, presiunea orbitala, pierderea mirosului. Uneori există o durere de dinți pe partea afectată sau o edemațiere marcată a feței. Atât boala infecțioasă, cât și trauma, scăldatul în apă murdară, problemele dentare și prezența polipilor în pasajele nazale pot duce la sinuzită.
În sinuzita sunt indicate Sinupret®, picături vasoconstrictoare, medicamente care întăresc sistemul imunitar, precum și antibiotice. Sinusita maxilară (haimorita), frontita, etmoidita și sfenoidita sunt forme ale sinuzitei. Sinuzita maxilară (haimorita) este o inflamație a membranei mucoase și a pereților osoși ai sinusului maxilar, iar în frontită inflamația este localizată în sinusul frontal. Ambele se caracterizează prin congestia nazală, dureri de cap, slăbiciune și febră. Procesul patologic în etmoidită se dezvoltă în celulele labirintului etmoid. La sfenoidită se observă inflamația sinusului sfenoid. Sinusitele sunt foarte periculoase și necesită tratament de urgență - puroiul din sinusurile afectate se poate răspândi în țesutul înconjurător și chiar în creier, ceea ce poate avea consecințe grave.