PARTICULARITĂȚILE TRATAMENTULUI SINUZITEI

Este cert că nu toată lumea cunoaște ce este sinuzita, deși aceasta apare la mute persoane cu secreție nazală prelungită.

Sinuzita este o inflamație a mucoasei sinusurilor paranazale. De regulă, aceasta este precedată de rinită, în special cu eliminări nazale prelungite. Ca urmare, procesul inflamator trece din cavitatea nazală în cavitatea sinuzală, edemul crește, istmul sinusului se închide și mucusul care se acumulează apasă asupra sinusului din interior. Apoi apare o senzație dureroasă și roșeață în această zonă, cefalee, astenie generală și febră.

Ce este important să știți despre tipurile de sinuzită?

În funcție de sinusul inflamat, există mai multe tipuri de sinuzită:

  1. Haimorita – cel mai cunoscut tip, reprezintă inflamația sinusului maxilar pe una sau ambele părți;

  2. Etmoidita - inflamație a sinusului osului etmoid;

  3. Sfenoidita - inflamație a sinusului sfenoidal;

  4. Frontita - inflamatie a sinusului frontal.

Este dificil să distingem simptomatic tipurile de sinuzită, în prezența hiperemiei locale și durerii severe, precum și cunoașterea localizării anatomice a sinusurilor, acest lucru este posibil.

Procesul poate fi acut sau cronic - primul este întotdeauna mai agresiv, dar este mai ușor de tratat, în timp ce procesele cronice sunt mai greu de tratat.

Daca apar simptome precum cefaleea, astenia generală și creșterea temperaturii corporale, pe fondalul unor eliminări nazale prelungite, este necesară consultarea unui medic specialist, în mod special, a unui medic ORL. Fără asistență calificată, riscul de complicații este foarte mare.

Care sunt complicațiile sinuzitei?

• Otita;

• Inflamația purulentă a țesuturilor moi;

• Osteomielita oaselor craniului;

• Afectarea meningelui (meningită);

• Inflamația țesutului cerebral.

De ce este importantă diagnosticarea sinuzitei

Diagnosticul oricărei boli este de mare importanță, deoarece un diagnostic eronat poate duce la un tratament incorect și la agravarea situației.

Cel mai frecvent, pentru a diagnostica sinuzita, medicul folosește mai multe tipuri de investigații:

• Rinoscopia - examinarea cavității nazale: medicul evaluează gradul de inflamație, elimină posibilitatea de deviație a septului nazal, verifică starea sinusurilor paranazale.

• Examenul radiologic - identificarea localizării procesului inflamator și a limitelor acestuia.

• Tomografia computerizată – un studiu mai profund care permite și determinarea stării țesuturilor adiacente.

• Dacă este necesar, se va efectua puncția sinusului, pentru a identifica agentul patogen și sensibilitatea acestuia la diferite antibiotice.

Trei direcții principale ale tratamentului:

  1. Acțiunea asupra cauzei și eliminarea acesteia;

  2. Terapie antiinflamatoare - reducerea edemului și restabilirea fluxului mucusului;

  3. Prevenirea complicațiilor și a repetării bolii - recăderi.

În funcție de stadiul procesului inflamator, de localizare și de probabilitatea apariției complicațiilor, se utilizează un complex de măsuri: tratament medicamentos, fizioterapie și, dacă este necesar, intervenție chirurgicală.

Se va reține, că sinuzita nu trebuie tratată de sinestătător! Doar medicul, pe baza examenului clinic și a altor metode de diagnostic, poate alege metodele și mijloacele de tratament adecvate.

De obicei, tratamentul medicamentos vizează agentul etiologic și cauza acestuia și include medicamente antibacteriene, antivirale, antifungice sau antihistaminice.

Pentru a reduce edemul, se utilizează picăturile nazale vasoconstrictoare sau soluții saline hipertonice.

În cazul sinuzitei, a fost demonstrată eficacitatea medicamentului german pe bază de plante Sinupret®. Pe lângă efectul secretolitic și antiedematos, Sinupret® posedă și efect antiinflamator. Varietatea de forme farmaceutice: drajeuri, picături orale, sirop - va ușura alegerea opțiunii potrivite atât pentru un pacient adult, cât și pentru un copil.

Metodele de fizioterapie precum magnetoterapia, razele UV, terapia cu laser s-au dovedit a fi eficace și în tratamentul sinuzitei.

Metoda „cucului”, sau metoda de spălare a cavității nazale după Proetz, permite spălarea eficientă a cavității nazale și, uneori, chiar vă poate scuti de o intervenție chirurgicală.

La tratament chirurgical, de obicei, se recurge dacă tratamentul medicamentos și fiziototerapia nu au fost eficiente, în prezența polipilor sau a deviației de sept nazal.

Astfel, realizăm, că tratamentul sinuzitei reprezintă un set de măsuri complexe și serioase.

Pentru a atinge succesul în rezolvarea acestei probleme, cel mai bine este să vă încredințați unui specialist și să nu vă asumați riscurile!