Cu toții ne-am confruntat cu răceli, mai ales în sezonul rece al anului. Unii oameni recurg direct la medicamente, unii preferă să apeleze la soluții cât mai naturale. Rinita și sinuzita sunt două afecțiuni din această categorie, care ne dau uneori bătăi de cap și pentru care vă propunem câteva soluții.
Rinita reprezintă o inflamație a mucoasei nazale, ce se caracterizează prin rinoree și sindrom de obstrucție nazală. Ceea ce simțim când suferim de rinită este: nas înfundat, picătură postnazală (mucus în gât), strănut, diminuarea simțului mirosului, tuse. Rinita poate fi de origine alergică și infecțioasă. În cazul rinitei acute infecțioase, cel mai frecvent e cauzată de viruși. Ea mai este numită coriză sau guturai.
În cazul în care nu tratăm rinita, există risc de a dezvolta sinuzită sau otită.
Sinuzita reprezintă o infecție sau o inflamație a mucoasei sinusurilor paranazale. Atunci când ne confruntăm cu sinuzită, simțim durere şi presiune la nivelul feței, avem nasul înfundat și eliminări galben-verzui din nas. Simptomele sinuzitei în cele mai multe cazuri persistă și revin periodic. De aceea este necesar să consultați medicul ORL, pentru diagnostic și tratament corect și la timp.
Sinuzita poate trece de la sine sau cu ajutorul unui tratament. Din fericire există și remedii naturale pentru tratarea rinitei și a sinuzitei, care administrate din primele zile, ameliorează simptomele și pot preveni agravarea și complicațiile.
Vă aducem în atenție câteva plante pe care le puteți utiliza cu încredere:
Această plantă este un bun antiviral, are proprietăţi antiinflamatoare, acțiune antialergică, în același timp stimulând imunitatea. Lemnul-dulce acționează concomitent ca fluidificant și expectorant al mucusului. Totodată, rădăcina de lemn-dulce calmează durerea în gât.
Datorită proprietăților sale expectorante, ciuboțica-cucului este utilizată din vremuri străbune pentru tratarea răcelilor și pentru combaterea tusei convulsive. Aceasta dezinfectează căile respiratorii și ajută la eliminarea secrețiilor. Mai mult, ceaiul de ciuboțica-cucului combate stările febrile. În utilizare, se face un decoct din flori, frunze sau din rădăcină ei.
Un alt remediu pentru tratarea rinitei și sinuzitei o reprezintă verbina, întrucât aceasta prezintă proprietăți atât antiinflamatoare, cât și expectorante. Extractul de verbină are proprietăți antivirale și antimicrobiene. Dat fiind faptul că rezistența la antibiotice a devenit o problemă globală, verbina poate fi efecientă în profilaxia complicațiilor bacteriene și reducerea utilizării neraționale a antibioticelor.
Florile de soc și-au dovedit eficacitatea în lupta cu rinita, sinuzita, gripa și alte afecțiuni respiratorii timp de mii de ani, datorită proprietăților sale antiiflamatoare și antivirale. Se recomandă consumul lor pentru întărirea sistemului imunitar. Socul reduce inflamația căilor respiratorii, ajută la eliminarea secrețiilor în exces, amplificând local capacitatea naturală de luptă a organismului împotriva infecției. Un lucru foarte important – florile de soc previn și combat excesul de mucus din organism, mai ales din căile respiratorii.
Florile de tei, atât de îndrăgite datorită parfumului lor, sunt foarte solicitate în cazul răcelilor, gripei, inflamațiilor căilor respiratorii, febrei. Ele reduc inflamația, au efect expectorant, emolient, antitermic.
Ajută la eliminarea secreţiilor bronhice. Ceaiul de tei se prepară turnând o cană de apă fiartă peste o lingură uscată și mărunțită. Florile de tei nu se fierb niciodată și nici nu se lasă la infuzat până când capătă o culoare roșie-cărămizie. În caz de laringită, faringită, amigdalită, dar și dureri puternice de cap, provocate de sinuzită, sunt recomandate inhalații din flori de tei, care pot fi combinate cu alte plante aromate, precum cimbru, busuioc, mentă.
Potrivit mai multor studii, combinaţia ciuboţica-cucului, flori de soc, verbină, genţiană şi sorel roşu (măcriş mărunt) este folosită ca remediu pentru tratarea inflamaţiei din rinită și sinuzită. De aceea, vă recomandăm un remediu natural ce conține această combinație unică și foarte eficace. Acest remediu nu trebuie preparat de sine stătător, el este disponibil gata în farmacii sub numele de Sinupret®.
Sinupret® este un fitopreparat German pentru tratamentul rinosinuzitelor acute și cronice, pentru copii de la 2 ani și adulți. El are efecte terapeutice dovedite în studii clinice, precum:
Sinupret® nu doar elimină simptomele, ci vindecă boala. Pe lângă efectul mucolitic și acțiunea antiinflamatoare, Sinupret® este singurul medicament care a demonstrat acțiune secreto-motorie la nivelul mucoasei nazale și al sinusurilor paranazale. Sinupret® restabileștre funcția mucociliară, așa-numitul mecanism de auto-curățare, care elimină din cavitatea nazală mucusul, bacteriile, virușii și alte impurități din aer, accelerând recuperarea și prevenind dezvoltarea complicațiilor.
Forma revoluționară Sinupret® EXTRACT se datorează utilizării unei noi tehnologii inovatoare de extracție a substanțelor active din plante medicinale cu o concentrație de 4 ori mai mare în comparație cu Sinupret® FORTE, determinând un efect terapeutic mai rapid și mai pronunțat.
Sinupret® eXtract – eXtra concentrație, eXtra acțiune!
Să avem grijă de sănătatea noastră!