„Câte bordee, atâtea obiceie”, un proverb din popor care îl putem atribui atunci când vorbim despre răceală și metode de tratament tradiționale a răcelilor. Sunt multe păreri, sfaturi, articole despre cum putem trata infecțiile respiratorii. Să analizăm care din ele sunt adevărate și care nu.
Mit. Răceala reprezintă o infecție respiratorie cauzată în mare parte de virusuri, dintre cei mai frecvenți fiind rinovirușii și adenovirușii, iar la moment este și coronavirusul. Respectiv, în cazul în care am fost expuși unei interacțiuni cu agenții patogeni, indiferent ce anotimp e afară sau cum suntem îmbracați, inclusiv cu căciulă sau fără, ne putem îmbolnăvi. Dar suprarăcirea pe un fon de imunitate slăbită poate provoca apariția unei răceli. De aceea, unii se îmbolnăvesc, stând la o fereastră deschisă, în timp ce pe alții nu-i ia nici scăldatul în apă rece ca gheața.
Adevărat. Usturoiul și ceapa sunt bogate în fitoncide care țin la distanță virușii și bacteriile, dar conțin și vitamine, minerale, care sunt necesare pentru sprijinul imunității. Ceapa mai ajută la decongestionarea nasului și calmează tusea. Consumul regulat al cepei și usturoiului ne poate proteja de răceli.
Mit. Nu este recomandată automedicația cu antibiotice. Acestea trebuie administrate doar la recomandarea unui medic. Antibioticele nu au efect asupra virușilor și nu vor ajuta în răceală, în schimb pot dezvolta reacții adverse și afecta microbiomul uman. Febra în răceală dispare de obicei în decurs de 3-5 zile. Ea joacă un rol important în distrugerea virușilor. Dacă totuși febra provoacă disconfort, puteți administra antipiretice. În cazul în care febra persistă mai mult de 5 zile, atunci consultați un medic.
Adevărat. Manifestarea simptomelor unei răceli depinde de mai mulți factori, cum ar fi:
Chiar dacă vorbim de membrii aceleași familii, vom putea observa o evoluție diferită a infecției. Persoanele mai tinere, precum și cele care au un sistem imun mai puternic, vor trece printr-o simptomatică mai ușoară și totodată se vor vindeca mai rapid. Și din contra, persoanele cu boli cronice pulmonare sau metabolice, precum și vârstnicii pot dezvolta simptome mai severe.
Este bine să reținem, dacă un membru din familie face o răceală, masurile de profilaxie pentru ceilalți membri sunt esențiale. Pe lângă măsurile de igienă, alimentație sănătoasă, e nevoie de susținut sistemul imun. O soluție potrivită pentru tratament și profilaxie este fitopreparatului german Imupret®.
Datorită combinației unice de 7 plante medicinale, Imupret® întărește imunitatea, ameliorează simptomele răcelii și accelerează vindecarea.
Mit. Vaccinul sezonier antigripal ne protejează doar de virului care cauzează gripa. La fel și vaccinul anti-COVID 19, ne protejează de acest virus. Dar, răceala poate fi provocată de peste 200 de viruși. Nu există un vaccin pentru toți virușii respiratori. Astfel pe parcursul unui sezon rece, probabilitatea că vom contacta 3 - 5 tipuri de virusuri pe lângă cel gripal sau coronavirus este destul de mare. De aceea, vaccinarea e bună, dar nu ne protejează de toate infecțiile respiratorii.
Adevărat. În caz de infecție respiratorie organismul nostru are nevoie de o dietă echilibrată, care să fie bogată în vitamine și minerale. Printre acestea un rol important îl are Vitamina C. Vitamina C este un antioxidant puternic și întărește sistemul imun. Dar, este bine de menționat că Vitamina C nu reduce riscul de infectare, însă poate scurta perioada bolii.
Mit. Căile de intrare a virușilor cel mai frecvent sunt nasul și gura, de aceea cele mai comune simptomele ale răcelii sunt secrețiile nazale, nas înfundat, durerile de cap și senzația de zgârieturi în gât. Pliculețele pentru răceală și picăturile nazale conțin substanțe cu efect decongestionant, care desfundă nasul și ușurează respirația. Mai conțin la fel și o substanță cu efect antiinflamator, care scade durerea și febra. Dar efectul lor dispare după 6-8 ore, din cauza acțiunii simptomatice, adică nu tratează boala, ci scad temporar simptomele. Cu infecția luptă sistemul nostru imun. Pentru a trata răceala, avem nevoie de medicament cu efect antiviral, antiinflamator și secretomotor/secretolitic. Un astfel de medicament este Sinupret® Extract.
Sinupret® Extract este un medicament german, ce conține extracte din 5 plante medicinale, cu acțiune antivirală demonstrată asupra celor mai frecvent întâlniți viruși respiratori, cu acțiune antiinflamatoare și decongestionantă asupra mucoasei respiratorii și repornește clearance-ul muco-ciliar, un mecanism propriu de autocurățire și drenare a cavității nasului și sinusurilor paranazale. Astfel Sinupret® Extract luptă cu agenții cauzali ai răcelii, desfundă și curăță nasul și sinusurile paranazale, ameliorează durerea de cap sinusală. În plus, datorită tehnologiei noi de extragere a substanțelor active din plante, Sinupret® Extract este forma cu cea mai mare concentrație de substanțe active, care oferă un efect mai rapid și mai puternic.
Sinupret® Extract – extra concentrație, extra acțiune!