TRATAMENTUL RINITEI - TACTICA CORECTĂ

Cine dintre noi nu a avut rinită? Probabil că astfel de persoane nici nu există. Secrețile nazale sunt unul dintre cele mai frecvente simptome ale unei răceli și sunt o manifestare a rinitei.

Rinita este o inflamație a mucoasei nazale, care este însoțită de înfundarea nasului, strănut și secreție nazală. Cele mai frecvente cauze sunt răcelile și infecțiile virale, dar rinita poate fi și rezultatul alergiilor, umiditatii scazute a aerului, poate insoți asemenea patologii precum adenoizii sau deviația de sept nazal.

Dacă rinita nu este tratată, atunci forma acută se poate croniciza sau poate duce la complicații. Pentru un tratament adecvat, este întotdeauna importantă determinarea corectă a cauzei bolii.

Cum să identificăm cauza rinitei

Puteți determina singuri că aveți rinită deoarece este ușor să observați principalele simptome ale acesteia: eliminările și congestia nazală.

Da, în cazul unui proces acut, un examen clinic general și analizele de sânge indicate de medicul de familie vor fi suficiente. Dar dacă procesul s-a cronicizat, este necesar un examen minuțios al pacientului.

Ce recomandă medicul pentru a confirma diagnosticul?

Principalele metode de diagnostic:

• Rinoscopia

• Hemoleucograma completă cu formula leucocitară

Metode suplimentare de diagnostic:

• Radiografia sinusurilor

• Endoscopia

• Tomografia computerizată – CT

• Imagistica prin rezonanță magnetică – IRM.

Rinita - tactica corectă de tratament

De ce este important să cunoaștem cauza apariției rinitei atunci când se alege tactica de tratament? Este simplu: folosind medicamente ineficiente se va pierde timpul și va duce la o agravare a procesului. Iar utilizarea de medicamente inutile nu face decât să slăbească imunitatea organismului.

Utilizarea necontrolată a picăturilor nazale vasoconstrictoare poate duce la complicații suplimentare, dependență și chiar intoxicații la copii. Preparatele antibacteriene nu vor funcționa dacă cauza rinitei sunt virusurile. De asemenea, utilizarea preparatelor complexe contra răcelii nu este întotdeauna justificată.

Ce se poate face în primul rând?

La copii și adulți în caz de secreții nazale de orice etiologie se poate începe prin spălarea nasului cu soluții saline. O soluție izotonă va curăța nasul de mucus, iar o soluție hipertonă va reduce edemul. În caz de rinită alergică spălarea reduce cantitatea de alergeni de pe mucoasă, iar simptomele devin mai puțin pronunțate.

În plus, irigarea profilactică a nasului la copii în perioada de adaptare către grădiniță sau școală, reduce probabilitatea de apariție a rinitei, deoarece este mai dificil ca virusurile și bacteriile să se atașeze de o mucoasă curată și umezită.

Utilizarea unor remedii pe bază de plante, sigure, cum este Sinupret® este întotdeauna justificată, fiind un medicament german cu eficacitate dovedită.

Extractele din plante din compoziția lui posedă efect secretolitic, ameliorează drenajul sinusurilor paranazale și contribuie la curățarea mucoasei cavității nazale și a sinusurilor paranazale. Posedând un efect antiinflamator, administrarea Sinupret® reduce edemul și congestia nazală. Au fost demonstrate atât efectele antibacteriene, cât și cele antivirale ale medicamentului. Poate fi utilizat la copii cu vârsta de la 2 ani și adulți.

După confirmarea etiologiei bacteriene a rinitei, medicul poate prescrie antibiotice pe cale orală, în spray-uri sau eventual în inhalații. În cazul etiologiei virale – medicamente antivirale.

În caz de rinită alergică sunt eficienți corticosteroizii. În acest caz, este necesară consultarea unui alergolog.

Poate fi prevenită rinita?

Ca și în cazul oricărei infecții, fortificarea generală a organsimului scade probabilitatea de apariție a rinitei. Călirea organismului, un regim alimentar echilibrat și activitatea fizică vor ajuta și în acest caz. Menținerea umidității optime în încăperi nu va permite uscarea mucoasei nazale.

În perioadele de răceli sezoniere și infecții respiratorii virale, este mai bine să evitați locurile publice aglomerate, iar după vizitarea a astfel de locuri să curățați cavitatea nazală cu soluție salină.

În caz de sistem imunitar slăbit, se recomandă utilizarea fitopreparatelor care întăresc imunitatea, cum ar fi Imupret®, el va reduce riscul de infecții virale și de răceli.

Abordați în mod responsabil tratamentul bolii și rețineți - diagnosticul corect este cheia succesului.