Tratamentul sinuzitei maxilare (highmore) - ce trebuie să cunoaștem

Sinuzita maxilară (haimorita) este o inflamație a sinusului maxilar. Acest tip de sinuzită este cel mai frecvent și, în plus, este cea mai frecventă patologie în otorinolaringologie.

Sinusul maxilar se numește Haimor, în cinstea chirurgului și anatomistului englez Nathaniel Highmore, care a descris pentru prima dată inflamația acestui sinus. De aceea, termenul de haimorita este utilizat frecvent atât de către pacienți, cât și de către medici.

Simptomele sinuzitei

Se cunoaște că orice boală este mai ușor de vindecat într-o formă acută decât în una cronică, iar sinuzita nu face excepție. În plus, în forma acută este mai ușor de a detecta boala deoarece simptomele sunt mai pronunțate.

Deci, care sunt simptomele la care trebuie să fiți atenți:

• Înfundarea nasului și urechilor;

• Eliminări nazale cu caracter mucos, apoi mai opalescente și purulente;

• Durere în zona sinusurilor, senzație de apăsare la baza nasului;

• Edemul feței în zona sinusurilor;

• Febră până la 38 °C și mai înaltă, în cazul unui proces acut;

• Intoxicație – astenie, cefalee.

Cauzele inflamației sinusului maxilar

Sinuzita se poate dezvolta frecvent pe fundalul infecțiilor virale respiratorii acute, gripei, ca urmare a eliminărilor nazale netratate sau a bolilor cronice ale sistemului respirator. Cauza poate fi bolile dentare, cum ar fi cariile, pulpita.

Polipii, hiperplazia mucoasei și alte formațiuni din cavitatea nasului și a sinusurilor afectează eliminarea secrețiilor, provoacă staza acestora și crește probabilitatea inflamației sub influența factorilor nefavorabili.

Deprinderile vicioase, imunitatea redusă a organismului, mediul nefavorabil din punct de vedere ecologic, cresc, de asemenea, riscul de îmbolnăvire.

Chiar și un factor emoțional poate servi drept motiv - suprimarea sentimentului de decepție, furia, pierderea controlului asupra propriei vieți poate duce la apariția așa-numitei sinuzite psihosomatice.

Care sunt consecințele unei sinuzite netratate?

Localizarea anatomică a sinusurilor mărește semnificativ riscul de consecințe severe pentru pacient. Dacă este netratat, procesul inflamator poate deveni cronic și/sau poate duce la consecințe grave. Cel puțin, pot fi implicate în proces alte sinusuri, se poate dezvolta otita medie, de asemenea, pot apărea și boli renale și chiar boli de inimă. Și cele mai periculoase complicații sunt inflamația mucoasei cerebrale - meningita, abcesul și chiar osteomielita.

Diagnosticul de sinuzită

Identificarea simptomelor nu este suficient pentru a stabili diagnosticul și a iniția tratamentul. Cu acest scop trebuie să contactați un medic specialist - un otorinolaringolog, mai simplu zis, un medic ORL. Pe baza anamnezei colectate - istoricul bolii și simptome, acesta va determina necesitatea altor investigații.

Cel mai frecvent, medicul ORL va prescrie:

  1. Analiza generală și biochimică a sângelui;

  2. Analiza generală a urinei;

  3. Rinoscopie;

  4. Radiografia sinusurilor.

În caz de necesitate, medicul poate prescrie metode de diagnostic suplimentare, cum ar fi CT, RMN, puncția sinusurilor, etc. Toate acestea vor permite determinarea localizării procesului, severitatea acestuia și, de asemenea, identificarea premiselor pentru apariția complicațiilor, dacă există. Ulterior, medicul va prescrie un regim de tratament individualizat pentru cazul dumneavoastră clinic.

Cum se tratează sinuzita?

După cum am menționat mai sus, sinuzita trebuie tratată numai de către medic deoarece este necesar să se determine profunzimea și severitatea procesului.

În formă catarală acută se utilizează tratament medicamentos, iar antibioticul nu este întotdeauna medicamentul de elecție. Mai frecvent, se prescriu antiinflamatoare, mucolitice și medicamente care reduc edemul mucoasei, se curăță nasul cu soluții antiseptice. După ameliorarea fazei acute, se prescriu și proceduri fizioterapeutice.

Începând cu 2020, Sinupret® a fost inclus în Ghidul European EPOS pentru tratamentul sinuzitelor acute, datorită eficacității demonstrate în tratamentul proceselor inflamatorii acute a nasului și sinusurilor paranazale, inclusiv sinuzita maxilară.

Tratamentul sinuzitei poate fi efectuat la domiciliu, dar întotdeauna sub supravegherea unui medic și cu respectarea tuturor recomandărilor acestuia.

În cazul sinuzitei purulente se indică terapie cu antibiotice. În caz de eficacitate redusă a metodelor conservative de tratament, se prescriu puncții nazale, cu scop de a elibera cavitatea sinuzală de conținutul purulent.

În cazul unui proces cronicizat, trebuie să aveți răbdare deoarece terapia va fi de lungă durată. Va fi similară cu regimul de tratament al unui proces acut, dar va include și fortificarea imunității organsimului, sanarea tuturor focarelor suplimentare de infecție, de exemplu, a dinților.

La tratament chirurgical se recurge în caz de eficiență scăzută a terapiei conservative și a altor metode de tratament, precum și în cazul proceselor vechi și neglijate.

Cum poate fi prevenită sinuzita?

Vorbim mereu despre importanța prevenției. Orice boală este mai ușor de prevenit, decât să pierzi energie, sănătate și bani pentru tratamentul acesteia.

Pentru prevenirea sinuzitei se recomandă aplicarea de măsuri profilactice generale - fortificarea rezistenței organismului, tratarea la timp a răcelilor și gripei și vizite profilactice la medici specialiști: medic ORL, stomatolog, etc., pentru depistarea precoce a altor focare de infecție și tratarea acestora.

Multe persoane trăiesc și nu se confruntă cu sinuzita - vă dorim și vouă același lucru!