leaf

Noutăți

Sinuzita - cum să o tratăm?

Sinuzita - cum să o tratăm?

Sinuzita este inflamația sinusurilor paranazale și ea se poate dezvolta ca infecție bacterienă de sine stătătoare sau poate apărea pe fonul unei infecții respiratorii virale acute, ca urmare a slăbirii imunității. Și debutând ca o răceală obișnuită, fără tratamentul potrivit, eliminările nazale purulente se acumulează și apasă asupra pereților sinusurilor provocând o durere de cap insuportabilă, mai ales în zona feței.

În dependență de localizarea procesului inflamator, se determină următoarele forme de sinuzită:

  • Haimorită - în sinusurile maxilare,
  • Fronită - în sinusurile frontale,
  • Etmoidită - în sinusurile etmoidale,
  • Sfenoidită - în sinusurile sfenoidale.

În unele cazuri infecția poate afecta mai multe cavități odată.

Este posibil tratamentul sinuzitei fără antibiotice?

Sinuzita purulentă reprezintă o infecție bacteriană, deci necesită tratament antibacterian și nu trebuie lăsată să „treacă de la sine”. Un sistem imun puternic va face față în perioada acută a bolii, însă o cantitate anumită de bacterii totuși pot rămâne, și, pe parcurs boala va trece într-o formă cronică.

Problema mai constă în faptul că deseori doctorii recomandă preparate antibacteriene fără să țină cont de tratamentele anterioare cu antibiotice la acești pacienți, iar bacteriile au proprietatea de a forma rezistență la aceste antibiotice. Respectiv, tratamentul indicat este deseori ineficient și doar scade imunitatea în zadar. Acest lucru este valabil și pentru acele cazuri când pacienții administrează de sine stătător medicamente fără a consulta un specialist, bazându-se pe experiențele precedente sau la recomandarea cunoscuților.

Pentru a recomanda un tratament...

Pentru a recomanda un tratament corect și complex este necesar de efectuat radiografia sinusurilor. În cazuri deosebit de grave, poate fi nevoie de tomografie computerizată.

De asemenea, se face investigația microbiologică a eliminărilor purulente din sinusuri pentru a identifica natura bacteriilor și a aprecia sensibilitatea acestora la antibiotice.

După obținerea rezultatelor, preparatele antibacteriene pot fi schimbate cu cele la care sunt sensibile bacteriile patogene. De asemenea, conform ultimelor studii clinice (detalii vezi aici), pentru a obține un tratament efectiv al sinuzitei, se recomandă combinația dintre preparatele antibacteriene de proveniență chimică și naturală, precum și asocierea imunomodulatoarelor, care ajută organismul sa lupte cu infecția și îl protejează de efectul imunosupresor al antibioticelor.

Preparatele naturale destinate pentru tratamentul sinuzitei, cum ar fi Sinupret®, manifestă acțiune complexă, înlătură inflamația, drenează cavitatea nazală și sinusurile paranazale, luptă cu bacteriile, și contribuie la întărirea rezistenței imune.

Pentru înlăturarea mucusului vâscos din cavitățile nazale, se mai recomandă și lavajul nazal.

În cazul în care terapia medicamentoasă se dovedește a fi ineficient (de exemplu, în patologii congenitale ale structurii nazofaringelui, cînd este dereglată drenarea normală a mucusului), medicul poate indica intervenție chirurgicală endoscopică a sinusurilor sau alte metode de tratament (irigarea nasului cu preparate antibacteriene, spălarea nasului cu ajutorul unui cateter sinusal).

Fiți sănătoși!